CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 11, 2011

Cara untuk membuat Link e-novel


Cara membuat link ada 2, boleh guna mana-mana.... (klu ada yng laen x taw la pulak... Hehe)




Cara pertama:


Buka Daashboard anda yang ada kat atas tepi alamat emeltu...

Klik 'Design'.

Lepastu tekan mana-mana "Add a Gadget"

Tekan "HTML/JavaScript".





Mulalah taip nombor ke hape ke untuk dijadikan simbol link.....




Masukkan url page anda untuk bab 1, bab 2 n seterusnya...




Tekan hyperlinktu, muncul satu kotak cam di bwh ni... Masukkan url... tekan ok!



Tekan save,

Lepastu akan muncul di Design...page element link andatuh... Drag aje kat tempat yang anda suka~~~

Cuba! Jangan tak cuba!!




Cara kedua:


Buka Daashboard anda yang ada kat atas tepi alamat emeltu...

Klik 'Design'.

Lepastu tekan mana-mana "Add a Gadget".

Tekan Link List.





Isi apa-apa yang patutla...



Lepastu savela...


Selamat Mencuba!


Kalau keliru/ tak dapat nak buat, bulehlah comment kat bawahni supaya ana dapat taw apa yang tak dapattu.... eheh~
Semoga dapat membantu anda..


^^

6 Komen untuk Cik Rin:

Azwan Aziz

Thanks... dah lama cari cara nak wat ni... :)

Lula An-Nada

thanks skang ni da tau camna nk wat link

Kakizz

hai..sy dah try buat guna cara pertama tapi tak menjadi pun. linknya tak keluar. yang cara kedua tu ok jer. mcmana ek?

Marzhani

salam singgah..macam mana nak dapatkan alamat link tu?alamat link pula tak faham

Marzhani

salam singgah...macam mana nak dapatkan alamat link tu...alamat link pula tak faham

Marzhani

salam singgah...lama cari info ni tapi saya masih tak faham nak letak url tu..